
Bu pazar kadınlardan sorulur
Bağlar Belediyesi bünyesinde ilk kadın semt pazarının ardından kurulan gezici semt pazarı, yaklaşık 2 yıldır kadınların gelir kaynağı. Şiddete maruz kalmış, ekonomik durumu iyi olmayan ve çalışmak isteyen kadınların işlettiği pazarda alan da memnun satan da.
Haftanın 6 günü ilçenin farklı bir mahallesinde sabah saat 07.00’da tezgahlarını kuran kadınlar, saat 19.00’a kadar soğuk havaya rağmen çalışıyor. Ayrıca pazarın 6 kişiden oluşan komisyonu var. Bu komisyon kadınların yaşadığı sıkıntılara çözüm oluyor.
Pazarcılar memnun ediyor
Hemen hemen her stantta kurulan odun sobaları ile kadınlar kendilerini bir yandan ısıtırken, bir yandan çayını kaynatıp zamanları olduğunda sohbet ediyor. Pazara girer girmez kadınların güler yüzü ve sıcaklığı ile karşılaşan müşteriler, kadınlara sunulan hizmetten oldukça memnun.
Kadınlarla çalışmak çok güzel
Bir buçuk yıldır kadın semt pazarında yaz kış demeden çalışan 4 çocuk annesi Şadiye Kelekçier (55) ekmek parası için çalıştığını ifade etti. Pazarın kurulmasından bu yana mutlu olduklarını ifade eden Kelekçier, daha önce ev kadını olduğunu ve yaşadıkları zorlukları şöyle anlattı: “Evdeyken geçimimiz çok zor oluyordu. Her gün eşimle kavga edeceğime kendi işim olsun istedim. Şu an evimin geçimini ben sağlıyorum.”
Kelekçier, haftada 300 TL kazandığını, kendi evinin sebzesini de pazardan bedava götürdüğünü aktardı. Pazardaki kadın dayanışmasına işaret eden Kelekçier, kadınlar ile birlikte çalışmanın çok güzel olduğunu da ekledi.
Evde roller değişti
Pazarda giysi satışı yapan Güler Eker (44) de 3 yıl önce eşinin cezaevinden olmasından kaynaklı geçimlerini zor geçirdiklerini aktardı. Evde hiç mutlu olmadığını, pazara geldiğinde bütün stresini attığını söyleyen Eker, pazarda zamanın güzel geçtiğini söyledi.
Kadınların erkeklere muhtaç olmaması çağrısında bulunan Eker, kadınlara kendi işlerinin sahibi olma tavsiyesinde bulundu. Eker, kendisinin iş hayatına başlamasıyla birlikte eşinin de cezaevinden çıktıktan sonra artık ev işlerini yapmaya mecbur kaldığını gülerek anlattı.
Evin geçimini omuzluyor
Meyve satışı yapan Nasihat Özçelik (51) ise 90’lı yıllarda köylerinin yakılmasından kaynaklı merkeze göç etmek zorunda kaldığını, yazın kömüre gittiğini kışın ise pazarcılık yaparak geçimini sağladığını söyledi. 90’lı yıllarda askerlerin eşine uyguladığı işkenceden kaynaklı yatalak olduğunu anlatan Özçelik, bu nedenle evin geçimini tek başına omuzladığını söyledi.
DİHABER/AMED
