Aktüel Dünya

Celalettin Can’ın tutuklanma nedeni: 12 Eylül davası kararını protesto etmiş

78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın tutuklanma gerekçeleri ortaya çıktı. Yargıç, Can’ı ’12 Eylül davası kararını protesto ettiği’, ‘slogan attığı’, ‘Cizre ve Sur’a battaniye gönderdiği’ için tutuklamış.

HDP kongresi öncesi yapılan operasyonla gözaltına alınan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can dahil 16 kişi tutuklanmıştı.

Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre PKK ile çözüm süreci müzakereleri sırasında Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan Can’ı örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklayan İstanbul 4’üncü Sulh Ceza Yargıcı Abdulkadir Ungan, kararını 2016 yılında gerçekleştirilen telefon dinlemelerine ve Can’ın evinde el konan yazılara dayandırdı.

Yargıç Ungan, Can’ın telefon görüşmelerine ilişkin kayıtlarda, 12 Eylül davası ile ilgili çıkan mahkeme kararını protesto etmek amacıyla korsan gösteri düzenlemek istediğini öne sürdü.

‘Darbecilere yargı yolunun açılması’ 2010 referandumunda hükümetin propaganda araçlarından biri olmuştu. 2012 yılında da 12 Eylül darbesine ilişkin iddianame hazırlanmış, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına geçilmişti. Dava hakkında Ankara 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Mayıs 2017’de görülen duruşmada Evren ve Şahinkaya’nın ölmeleri nedeniyle düşme kararı verilmişti. Davanın cezasız kalmasına kamuoyundan da tepkiler yükselmişti.

Slogan attığı için

Yargıç Ungan’ın Can’ı tutuklamasına ilişkin kararın gerekçesinin devamında, çatışmalı süreçte evlerini terketmek zorunda bırakılan Cizre ve Sur sakinlerine battaniye ve beyaz eşya gönderilmesi ile ilgili kampanyayı desteklediğine dair telefon görüşmeleri olduğu belirtildi. Ungan, Can’ın bir telefon görüşmesinde de ‘HDK, HDP, Kadın Harekatı, Basın olarak örgütlendiklerini’ söylemesini tutuklama gerekçesi yaptı. Ungan, Can’ın ‘korsan gösteriler hakkında bilgi alarak gösterilere katılacağına dair’ telefon görüşmeleri olduğunu iddia etti.

Ungan, Can’ın korsan olduğunu öne sürdüğü gösterilere katıldığını ve slogan attığını belirtti. Ayrıca, Can’ın katıldığı gösterilerde ‘Kürdistan faşizme mezar olacak’ şeklinde sloganlar atılmasının da somut delil olduğu savunuldu. Can’ın tutuklanmasına dosyadaki telefon görüşmelerine ilişkin kayıtları, katıldığı eylemlerde slogan atması, evindeki aramada el konan yazı ve fotoğraflar delil olurken, yargıç Ungan, Can’ın bu delilleri karartabileceğini, delillerin henüz toplanmamış olduğunu iddia etti.

EB / Aktüelsanat

portal için içerik derleyici
Yazarın bir önceki yazısı
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Reklamı engelleyerek iyi yapmışın, yazıya odaklanmakta fayda var.