
Molière klasiği “Cimri” ye alaturka dokunuş
ALMANYA’NIN liman kenti Hamburg’da Mut! Tiyatrosu tarafından düzenlenen 8. Tiyatro Köprüsü Festivalinde, Monolog Tiyatro, Molière’in güncelliğini kaybetmeyen komedyası “Cimri”yi Yönetmen Göktuğ Engel’in yorumuyla tiyatroseverlerle buluşturdu.
355 yıl önce yazıldı ama dün gibi güncel
Fransız yazar Molière’in 1668 yılında yazdığı oyunda, Göktuğ Engel’in yönettiği oyunda rolleri Mohamad Ahmad, Nazım Evren, Amangozal Derdy, Sema Ordu, Tuba Görgün, Zeliha Yaman-Tawafi, Fatma Kuru, Kadife Mike Ferreira, Mehmet Şerif Özdoğan ve yönetmenin kendisi paylaştılar.
Para hırsı ve çıkarı için aşk ve sevgi gibi en temel insani değerleri hiçe sayan, hatta çocuklarıyla ilişkisinin dahi gölgelenmesini umursamayan bir baba örneğinde, insanların para hırsını eleştiren, insanoğlunun içyüzünü, kusurlarını, ayıplarını gözler önüne seren komedya, Molière’in ve aynı zamanda Batı edebiyatının başyapıtlarından sayılıyor. Yaklaşık 355 yıl önce yazılmasına rağmen, mizahi üslupla işlediği para hırsı, kuşak çatışması ve toplum değerleri eleştirisiyle, dün yazılmış kadar güncel olan esere, Yönetmen Göktuğ Engel’in kattığı ince “alaturka” detaylar ve hafızalardan silinmeyecek güzellikte dans sahneleri, oyunu daha da zenginleştirip, renklendirdi.
Oyun sonunda izleyiciler ekibi dakikalarca alkışladılar. Mut! Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mahmut Canbay, Göktuğ Engel’e festival plaketi sunarak teşekkür etti.
Hamburg’da devam etmekte olan 8. Tiyatro Köprüsü Festivalinin dördüncü günü İzmirli tiyatrocuların derlediği çocuk oyunu “Kuki Şov” ile başladı. Özgür Ayter, Berna Tunç, Melih Serhat Eyrenci ve Haktan Mumcu’nun oynadığı eğitici ve öğretici kukla-pantomim gösterisini minikler büyük bir neşe ile izlediler. Oyun sonunda çocuklar hararetle alkışlayıp, sevgi gösterisinde bulundukları oyuncularla sohbet edip fotoğraf çektirme imkânı buldular.
Göçmen tiyatrocuların örgütlenmeli
Çocuk tiyatrosu gösterisinin ardından verilen ara sonrası festivali düzenleyen Mut! Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mahmut Canbay’ın yönettiği, Kemal Kocatürk (Tiyatro Kumpanyası Berlin), Zeynep Schipper-Çetin (İstasyon Tiyatro İletişim), Göktuğ Engel (Monolog Tiyatro), Seval Kabukçu (Köln Arkadaş Tiyatrosu) ve
Mehmet Öndek’in (Getto Tiyatro) konuşmacı olarak katıldığı “Göç/Göçmen tiyatrosu perspektifleri” başlıklı panel düzenlendi. Irkçılığın giderek arttığı ve aşırı sağcı parti AfD’nin oylarının katlandığı Almanya’da göçmen tiyatrocuların çok yoğun zorluklar altında projeler ürettiği, ancak devletin kültür alanına verdiği maddi ve manevi desteklerden neredeyse hiç pay alamadıkları vurgulandı. Bunun başlıca nedenin bir lobileri olmamasından kaynaklandığı ifade edilirken, konuşmacılar, Almanya genelinde bir çatı kuruluşu şeklinde bir yapının gerekliliğini dile getirdiler. Mahmut Canbay, Kemal Kocatürk ile bu konuda bir süredir çalıştıklarını ve yakında bir girişimde bulunacaklarını söyleyerek, “Sonbaharda Almanya’da bir çatı örgütü için sempozyum düzenleyeceğiz” dedi.
Usta kabareci Muhsin Omurca sahne aldı
Festivalin dördüncü gününün son etkinliğinde usta kabareci-karikatürist Muhsin Omurca sahne aldı. Muhsin Omurca’nın sivri dilinden ve hicivlerinden, başta eski ve yeni ABD Başkanı Trump olmak üzere Almanlar, Türkler, siyasetteki çarpıklıklar nasibini aldı. “Biodeutsch” tanımlamasının mucidi, sayısızca ödül sahibi Muhsin Omurca’nın, toplumdaki karşılıklı ön yargıları mizahi üslupla anlatan keyif verici gösterisi, seyirciyi adeta kahkahalara boğdu.