Aktüel Dünya

Çeyrek milyon insan ırkçılığa karşı yürüdü

FEHMİ KATAR / BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Cumartesi günü çeyrek milyon insan kişiırkçılığa, ayrımcılığa karşı sokağa çıktı.  Kürt örgütlerinin de destek verdiği eylemde, DEST DAN Kadın Meclisi ve Berlin DKTM adına sahnede eylemi selamlayan konuşma yapıldı.

Almanya genelinde 900 örgüt ve inisiyatifin çağrıcısı olduğu eylemde Berlin Alexanderplatz’da bir araya gelen göstericiler, Leipzig Caddesi üzerinden Potsdam Meydanı’na oradan tarihi Brandenburg Kapısı’na ve ardından Zafer Sütunu’na yürüdü.  40 bin kişinin katılacağını tahmin edilen eyleme, 244 bin kişi katıldı. Eylemde ‘Mültecilik haktır, suç değil’, ‘Boğulmak üzere olanları kurtarmak haktır, suç değil’, ‘Irkçılık bir sağlık sorunudur’, ‘Aptalığın bir sürü rengi var; Seehofer, Salvini, Erdoğan’ dövizler taşındı.

Öcalan flamasına gözaltı 

Eylemin en sesli ve renkli bloğunu temsil eden ANTİFA ‘Karşı durun, dayanışmacı, anti-kapitalist ve anti-faşist olarak’ pankartı açtı. YPG, YPJ bayraklarının yanı sıra ‘Öcalan’a özgürlük’ bayrakları taşıyan ANTİFA’lı eylemciler, blokları Brandenburg’a ulaşınca sarı-kırmızı-yeşil renkteki meşaleleri yaktı. ANTİFA’nın hemen arkasından yürüyen Kürt örgütleri NAV DEM, DEST DAN, PYD baraklarıyla ve ‘Serhildan’ pankartıyla yürüdü. Kürt Aileler Birliği de (YEKMAL) mülteci haklarına ve ırkçılığa dikkat çeken pankart taşıdı.  ANTİFA bloğu eylem alanına yaklaşınca, polisler, ‘Öcalan’a özgürlük’ flaması taşıyan, 18 yaşından küçük olduğu tahmin edilen iki genç Alman kadınını gözaltına aldı.

Geç başlayan mitingte 20’nin üzerinde örgüt ve inisiyatif adına konuşma yapıldı. Feminist kadın örgütü Repect’e bağlı Kağıtsız Kadınlar adına konuşan Maria Antonia, kağıtsız kadınların en zor işlerde çalışıp en düşük ücretler aldığını belirtti. Her türlü sosyal ve eğitim haklarından yoksun bırakıldığını vurgulayan Antonia, hakları için mücadele edeceklerini dile getirdi.

IG- Metall Sendikası adına konuşan Hans Jürgen Urban da, Chemnitz kentinde yaşananlardan sonra sözlerin bir anlamı kalmadığını ifade etti. Irkçılığa karşı dayanışmanın büyütülmesini istedi.

Rojava devrimin parçasıyız

DEST DAN adına Melek Yula ise kadın derneği olarak Rojava’da yapılan kadın özgürlükçü devrimin bir parçası olduklarını aktararak eyleme katılanları selamladı.

Mitingte, Akdeniz’de kurtarma çalışması yapan inisiyatifler, mültecileri boğulmaktan kurtardıkları için yargılandıklarını ve bu yargılamaya da hazır olduklarını açıkladı.

Mitingin en tartışmalı ismi, Almanya’da Müslümanlar Meclisi olarak bilinen örgütün Başkanı Aiman Mazyek’ti.  DİTİB, Ülkücüler ve Alperenler adlı faşist gruplara ait camilerin de içinde olduğu, Müslüman Kardeşler’e yakın bu örgütün, siyasal İslam’ın temsilcisi olduğu ve böyle bir örgüt başkanının ırkçı karşıtlığı bir eyleme davet edilmesini kabul edilemez olduğunu belirten sol gruplar eylemi boykot etti.

EB / Aktüelsanat

portal için içerik derleyici
Yazarın bir önceki yazısı
Kapalı
Başa dön tuşu