Aktüel Dünya

Yüzde 100 yenilenebilir enerji mümkün!

Balkan Talu  btalu@gazeteduvar.com.tr

DUVAR Portekiz, yenilenebilir enerji üretimi Mart ayında ilk defa ülkedeki toplam enerji talebini aştı. APREN (Portekiz Yenilenebilir Enerji Birliği) ve ZERO (Dünya Sisteminin Sürdürülebilirliği Derneği) Mart 2018’de yenilenebilir enerji üretiminin Portekiz’in aylık elektrik tüketimini aştığını bildirdi. REN (Portekizli iletim sistemi operatörü) verilerine göre, Mart ayında üretilen (4.812 GWh) yenilenebilir enerji, ülkenin aylık elektrik tüketimini (4.647 GWh) aştı. Bu durum Portekiz’in Mart ayında yüzde 100 yenilenebilir kaynaklarla aydınlandığı

TALEBİN 1,5 KATI YENİLENEBİLİR KAYNAK ÜRETİMİ

Son kırk yılda ilk defa ülkenin yenilenebilir elektrik üretimi, tüketimi yüzde 3.6 oranında aştı. 11 Mart tarihinde talebin yaklaşık 1.5 katı kadar yenilenebilir elektrik üretilirken, 9 Mart’tan başlayarak 70 saat ve 12 Mart’tan başlayarak 69 saat boyunca, arz talep dengesinde herhangi bir ek enerji kaynağına ihtiyaç duyulmadı. Talebe göre en düşük üretim ise 7 Mart’ta, yüzde 86 oranında oldu.

Bu veriler, Portekiz elektrik sektöründe tarihsel bir kilometre taşı olmanın yanı sıra, yenilenebilir enerjinin Portekiz’in elektrik talebinin tamamını karşılayacak kadar güvenli ve uygulanabilir bir kaynak olduğunu ortaya koyuyor. Bir önceki rekor Şubat 2014’te, elektrik talebini yüzde 99,2’si yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılandığında gerçekleşmişti.

Mart 2018’de, ana yenilenebilir enerji kaynakları hidroelektrik ve rüzgârdı. Bu iki kaynak, aylık tüketimin sırasıyla yüzde 55 ve yüzde 42’sini oluşturdu. Portekiz’deki bu yenilenebilir enerji üretimi, 1,8 milyon tonluk karbondioksit emisyon azaltımı sağladı. Ayrıca ana kara Portekiz’in aylık yüzde 19’luk enerji ihracatı dengesinde önemli bir alıyor.

Portekiz’in yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmiş olması tüketiciye de olumlu yansıdı. Mart ayındaki yüksek yenilebilir enerji üretimi, günlük toptan elektrik piyasasında, 2017’deki aynı dönemindeki saatte 43.94 euro/megawatt ( € / MWh) fiyatlara kıyasla 39.75 € / MWh seviyesine düşen fiyatlara da olumlu yansıdı.

Bu gelişmeden sonra, uzmanlara göre yakın gelecekte de benzer rekorlarla sıklıkla karşılaşılacak. 2040 yılına kadar yenilenebilir elektrik üretiminin, ekonomik ve ucuz bir biçimde, ana kara Portekiz’in toplam yıllık elektrik tüketimini garanti edebileceği öngörülüyor. Bununla birlikte, zaman zaman doğal gaz santrallerinin ürettiği enerjiyi de çekmek gerekli olabilir.

APREN ve SERO, ulusal kamu politikaları ve şu anda son aşamasında olan “Tüm Avrupalılar İçin Temiz Enerji” Avrupa Çerçeve Belgesi için önemli de bir gösterge oluşturuyor. Özellikle ilgili çerçeve belgesi, Portekiz’in karbon nötrlük hedeflerini 2050 yılına kadar tutturmasını sağlayabilir.

İSKOÇYA’NIN ENERJİ TALEBİNİN  YÜZDE 68,1’İ  YEŞİL KAYNAKLARDAN

Çok sayıda dünya ülkesi yenilenebilir enerji konusunda atılım yapıyor. Örneğin İskoçya elektrik ihtiyacının yüzde 68,1’ini fosil yakıt kullanmadan yeşil girişimler vasıtasıyla karşılıyor. Ülkedeki yeşil kaynak yatırımlarında geçen yıla kıyasla yüzde 26 artış yaşandı.

ÇİN, ABD HİNDİSTAN BAŞA GÜREŞİYOR

Küresel bazda ise 2022’ye kadar yenilenebilir kaynaklarda büyümeyi üç tane sürpriz ülke üstleniyor: Çin, ABD ve Hindistan. Bu üç ülke küresel ısınmaya sebep olma konusunda en çok eleştirilen ülkeler arasında yer alıyor. Öte yandan Çin, 2020 için belirlediği güneş panelleri kurulum hedeflerini şimdiden geçti. Güneş panellerine yatırımı yüzde 58 arttıran Çin, 86,5 milyar dolarlık yatırım yaptı. Buna ek olarak Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Çin’in 2019’a ait rüzgar hedeflerini de geçeceğini öngörüyor. Ülke yenilenebilir kaynakların tamamına yaptığı yatırımı yüzde 31 arttırdı. Hindistan’ın ise yenilenebilir kaynak kapasitesini, 2022 yılına kadar iki kat arttıracağı tahmin ediliyor. Hindistan’ın bu yeni kapasite artışının yüzde 90’ını rüzgar ve güneş enerjisi kapsıyor. ABD’de ise başkan Donald Trump’ın Paris’ten geri çekilmesine rağmen daha önce birkaç yıllık olarak belirlenmiş olan federal düzeydeki vergi teşvikleri yenilenebilir sektörüne yarayacak gibi gözüküyor. Öte yandan ABD’de uluslararası ticarete dair yeni vergi düzenlemeleri ve yeni enerji politikalarının bu gelişmelere sekte vurabileceğine dair uyarılar da yapılıyor.

YÜK GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN SIRTINDA

Son olarak BM Çevre Programı (UNEP) ve Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu tarafından yayınlanan Yenilenebilir Enerjide Küresel Trendler başlıklı yeni rapora göre, yenilenebilir kaynaklara yatırım küresel olarak yüzde 2 büyüyerek 280 milyar dolar seviyesine ilerledi. Yeni fosil kaynaklarında 70 GW’lik bir artış yaşanırken yenilenebilir kaynaklarda 143 GW’lik bir artış yaşandı. Üstelik bu yatırımların çoğu yoksul ülkeler tarafından yapılıyor. Yükseliş trendinde olan ülkeler arasında Avustralya, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır gibi ülkeler yer alıyor. Buraya kadar iyi haber. Kötü haber ise UNEP yetkilileri, gelişmekte olan ülkelerin yükselişini Avrupa’da yatırımların düşüşüne bağlıyor. Avrupa’da yenilenebilir kaynaklara yatırım yüzde 36 oranında azalmış durumda. ABD ise Çin’in yüzde 6 gerisinde yer alıyor. Bu yüzden UNEP endüstri devriminden bu yana ABD ve Avrupa’nın sera gazı emisyonlarının yüze 40’ından fazlasına sebep olmuş olmalarından dolayı daha fazla sorumluluk üstlenmeleri çağrısı yapıyor.

Kaynaklar:

http://fs-unep-centre.org/sites/default/files/publications/gtr2018v2.pdf

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/renewable-energy-electricity-wind-wave-scotland-climate-change-oil-gas-a8283166.html

https://www.devex.com/news/china-developing-countries-lead-in-renewable-and-solar-energy-investment-92474

https://www.weforum.org/agenda/2018/02/countries-behind-global-renewable-energy-growth/

EB / Aktüelsanat

portal için içerik derleyici
Yazarın bir önceki yazısı
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Reklamı engelleyerek iyi yapmışın, yazıya odaklanmakta fayda var.