Aktüel Dünya

Yapay zekâ telefon edip randevu aldı

Yapay zekânın kötü niyetle kullanılması halinde insanların başına büyük belalar açabileceğine dair tartışma sürerken teknoloji devi Google’dan dikkat çekici bir hamle geldi. Şirket, her yıl Silikon Vadisi’nde düzenlediği geliştirici konferansı Google I/O’da, insan gibi konuşarak başkalarıyla telefonda görüşebilen yeni bir yazılım tanıttı. ‘Google Duplex’ adı verilen bot, kişisel asistanınız gibi çalışarak istediğiniz numarayı arayıp sizin için randevu alabiliyor, rezervasyon yapabiliyor. Konuşması, karşı tarafın bir insanla değil yapay zekâyla görüştüğünü anlayamayacağı kadar gerçekçi. Hatta bu etkiyi güçlendirmek için duraksayarak, ‘hmm’ gibi tepkiler vererek konuşuyor.

Yeni yazılımı sahnede tanıtan Google’ın yönetim kurulu başkanı Sundar Pichai, izleyicilere Duplex ve bir kuaför salonu arasında geçen bir konuşmayı dinletti. Yazılım randevu alırken, kuaför çalışanı bir robotla konuştuğunu anlamadı. Duplex’in karışık cümleler, hızlı konuşmalar ve uzun yorumları anlayabildiğini belirten Pichai, bu nedenle yazılımın doğal sohbetler yürütebildiğini söyledi. Twitter’da çalıştığı dönem hashtag işaretini icat etmesiyle tanınan tasarımcı Chris Messina ise Duplex teknolojisi için ‘en harikulade, en dehşetengiz şey’ dedi.

‘Ben Robotum’ diyecek mi?

Independent’ın haberine göre uzmanlar, yeni teknolojinin bir dizi etik ve pratik soru doğurabileceğini vurguluyor. Botun bir diğer botu araması halinde nasıl konuşacakları, kendilerine bot olup olmadıkları sorulursa ne yanıt verecekleri merak ediliyor. Üstelik Google’ın ünlü müzisyen John Legend ile tanıttığı yapay ses teknolojisi sayesinde, Duplex’in kimin sesiyle sizi arayacağı da meçhul. Legend’ın birkaç cümlesini kaydedip sentezleyen yazılım, müzisyenin sesiyle istenen herşeyin söylenebilmesini sağlıyor. Google, şimdiye dek bu yöntemle 6 ses ürettiğini belirtiyor.

EB / Aktüelsanat

portal için içerik derleyici
Yazarın bir önceki yazısı
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Reklamı engelleyerek iyi yapmışın, yazıya odaklanmakta fayda var.